Стари вятърни турбини стават навеси

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10256665 www.24chasa.bg
снимки SiemensGamesa

Днес е модерно да се говори за рециклиране и повторна употреба и експериментите по цял свят са безброй. Но в Дания впечатляват с мащаба, защото решиха да използват излезли от употреба перки от вятърни турбини, като експериментално започват да ги монтират като навеси за велосипеди.

Идеята е на международен екип, в който влизат датски предприемачи и компаниите Re-wind Network и SiemensGamesa. Причината в Дания да има толкова много перки е, че в страната над половината от използваната електроенергия идва от възобновяеми източници, включително от вятъра.

Освен това първите турбини, въведени в експлоатация там и в други части на света, скоро трябва масово да излязат от употреба, защото прогнозният срок за надеждността им е 20 години. А това със сигурност е огромно количество материал, който не е биоразградим, и който много трудно може да се рециклира по познатите методи и да бъде използват повторно.

Затова изследователският екип започва тестове за използването на старите перки като пешеходни мостове, скейт паркове и шумозащитни бариери покрай автомагистрали. Паралелно с тези експерименти в SiemensGamesa разработват нов вид перки от смола, която да е достатъчно здрава за експлоатация, но и да дава възможност за рециклиране впоследствие.