Тунелът под Шипка не е само за габровци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10271776 www.24chasa.bg

Изграждането на тунел под Шипка не е само за габровци. Ако някой е останал с такова впечатление, дълбоко греши. Да, безспорно градът ще си отдъхне от тежкотоварния трафик и ще диша по-чист въздух. Но всъщност тунелът ще позволи между Северна и Южна България да се стига за 30 минути.

Това прави съоръжението за поизостаналия Български север не по-малко значимо от довършването на магистрала “Хемус”, защото е част от eврoпeйcкия Кoридoр нoмeр 9.

Но засега тунелът май служи само за предизборни лакърдии. Още през 2011-а, като част от коридора бе обявен за свръхприоритет от ЕК, дойдоха и пари от еврофондовете. После стана национален обект и влезе в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2020 г. Ама тя мина и замина, а тунел няма.

И ако сега има поне мъничък шанс да бъде подписан договор с изпълнител, служебното правителство да го направи. Може пък така да го запомнят не само с изчегъртване, а и със съзидание.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо