Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10273560 www.24chasa.bg
Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Когато партиите подреждат депутатските си листи, част от хората, чиито амбиции са останали неосъществени, са по-изнервени

- Г-н Мирчев, защо Методи Лалов иска оставката на ръководството на "Да, България" в това число и на вас самия?

- Всеки е в правото си да иска нечия оставка. В момента сме концентрирани в кампанията, която предстои. Организираме членовете и всичко останало. Всяка претенция може да бъде отправена, имаме си устав на партията и органи. Националната контролна комисия прави съответната проверка и взема решения.

Конкретно обвинението в клиентелизъм е изключително грубо и обидно. За съжаление на г-н Лалов, то не почива на нищо реално.

- Отстрани остава впечатление за личен спор. Имали ли сте някаква лична вражда?

- Не, никога не е имало лична вражда. В последната година него съм го виждал веднъж. Нямам абсолютно нищо, но е разбираемо, че когато партиите подреждат листите си за кандидати за депутати, част от хората, чиито амбиции са останали неосъществени, са по-изнервени.

- Как си обяснявате обвинението за "недемократично ръководство на партията"?

- Няма национално ръководство на партия, което да се е събирало повече от това на "Да, България". Почти на две седмици събираме Националния съвет. Това не може да се каже, че е недемократично.

- Методи Лалов твърди за отблъскване на "все повече хора" от партията. Забелязвате ли напускане на кадри от "Да, България"?

- Не, след "Росенец" "Да, България" увеличи два пъти броя на членовете в партията. Процесът е абсолютно обратен. Тоест от юни 2020 г. сме удвоили броя на членовете си. Просто не е истина това твърдение на г-н Лалов.

- Защо не сте събрали все още Национална конференция, за да изберете ново ръководство или да препотвърдите строто?

- Национална конференция ще има след изборите. Причината да няма в момента е серията от предизборни кампании, които сложно се организират. Така или иначе преди Нова година Национална конференция ще има и тогава всеки, който иска ще може да се кандидатира.

- Има ли вече насрочена дата?

- Не, няма дата, но най-вероятно ще бъде насрочена скоро. В момента сме концентрирани изцяло върху кампанията и не можем да мислим за Национална конференция.

- А нелегитимно ли е сега управлението ви?

- Не, това не е вярно. Имаше подобна жалба и Върховният административен съд я отхвърли веднага. Има закон по отношение на органите. Това, че не е проведена Национална конференция не ни прави нелегитимни. Има обективни причини да не бъде провеждана такава.

- Методи Лалов ще бъде част от кандидат-депутатските листи на ДБ на 14 ноември?

- Никой в партията не е счел за необходимо да го номинира и Националният съвет на "Да, България" гласува онзи ден листите си, в които са само номинираните кандидати. Методи Лалов не е сред тях, защото за да бъде номиниран един кандидат сред нас, той трябва да бъде номиниран поне от трима души от Националния съвет. Той такава номинация не е получил.

- Възможно ли е това да го е ядосало?

- Това трябва да попитате него.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо