Пътното таксуване става изцяло дигитално

https://www.24chasa.bg/novini/article/10272900 www.24chasa.bg
  • Електронни винетка за шофьорите на леки коли или професионално решение за флотилиите от камиони, всички услуги са вече електронни
  • Български доставчик за тол таксуване с най-модерно решение за превозвачите за отчитане на тол такси в 11 европейски държави и продажба на електронни винетки за гражданите

Дигитализацията навлезе във всички сфери и вече се наложи в  транспортните услуги. В ситуация на глобална пандемия от COVID-19 се ускори въвеждането на онлайн базираните продукти, които ползваме в реално време, дори от телефона.

Първият пример бяха електронните винетки, които замениха хартиените стикери и които вече не купуваме само в началото на годината, а през Интернет по всяко време, когато ни потрябват, за не повече от няколко минути. На уеб платформи за заплащане на пътни такси като TollPass и Vinetki.bg вече разполагаме с лични акаунти, които ни предупреждават за изтичащ срок на валидност на винетката и можем да проверим имаме ли нарушение, глобени ли сме, както така можем навреме да платим компенсаторна такса и така да не бъдем спирани на границите или на пътя от колите на тол контрола.

Удобствата на дигиталното сега вече се налагат не само за гражданите, които заплащат електронни винетки, но и за целия транспортен бранш. А както разбрахме през последните месеци, транспортът е жизненоважен в ситуация на криза и за него трябва да се осигурят максимално добри условия за функциониране. Брекзит и случващото се сега във Великобритания също ни убедиха, че този бранш е приоритетен и трябва да му се осигури лесно преминаване на границите и високотехнологично бъдеще, за да се снабдяваме със стоки.

Когато през март миналата година България въведе тол системата за таксуване на превозни средства над 3,5 тона, един от първите въпроси, които задаваха водачите на тежкотоварни камиони, навлизащи на българска територия, беше кога ще могат да придобият бордово устройство за плащане на пътните такси на българска територия.

Предните стъкла на тировете бяха са заети с много и  различни видове бордови устройства, които се използват в различните държави, през които преминават.

Бордовото устройство позволява на водачите, по-точно на собственика на камиона, да плаща реално изминатия път. Но тъй като всяка държава дори да е членка на ЕС ползва различни таксуващи системи, на шофьорите не им оставаше нищо друго освен да се примирят с многобройните бордови устройства по предното стъкло, независимо, че това намалява видимостта, а е и свързано с много по-голяма бюрокрация. Разрешеното време за движение на водача, който всеки ден влиза и излиза от някоя държава, не е чак толкова много, а трябва да го губи, за да се увери, че съответното бордово устройство работи правилно, свързано е и отчита както трябва изминатия път. Защото глобите за неплатени пътни такси навсякъде са доста солени.

Отскоро България възприе EETS – универсалната европейска система за събиране на пътни такси, което премахва много бариери и намалява нуждата от многобройни бордови устройства в кабината на водача.

Включването на TollPass на европейския пазар като сертифициран партньор, предоставящ услугата EETS, превръща фирмата „Интелигентни трафик системи“ АД в компания с международно значение за тол таксуването.

EETS позволява на участниците в движението лесно да плащат пътни такси в целия ЕС въз основа на договор с един доставчик на услуги и едно бордово устройство.

Европейската директива, благодарение на която бе създадена EETS, е отпреди години и засега страните, възползващи се от нея, са Унгария, Австрия, Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швейцария и Полша. А отскоро и България. Това означава, че преминаването през териториите на тези държави се улеснява, защото бюрокрацията, която е свързана с установяването и плащането на пътните такси, съвсем изчезва.

А и освен за тези 11 държави, EETS позволява плащането на таксите за белгийския тунел Liefkenshoek и германските тунели Warnow и Herren.

С новата услуга TollPass EETS на „Интелигентни трафик системи“ АД българските и международни транспортни компании ще могат да се възползват както от сертифицирано бордово устройство от последно поколение, отчитащо пътни такси в различни държави с различни тол системи, така и от множество други услуги, налични на TollPass.bg като онлайн сключване и управление на договори, отчети за всички тол транзакции в България и Европа, лесно активиране и изключване на отделни държави и тол области, както и услуга за възстановяване на ДДС и акцизи от европейски държави. Плюс заплащане на електронни винетки за леките коли и маршрутни карти за тежкотоварни автомобили, както и проверка и плащане на глоби за винетки.

Услугата е вече активна на портала TollPass.bg за всички нови и съществуващи клиенти, които лесно могат да заменят съществуващото си оборудване.