Кацаров обеща промени в организацията за донорство и трансплантации (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10273630 www.24chasa.bg
СТОЙЧО КАЦАРОВ

Предстоят промени в организацията на дейността на болниците, свързани с донорството на органи, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, съобщи БТА.

Кацаров засади рози в Розовата градина до НДК, с които се отдава почит на донорите на органи. По думите му тези промени ще позволят в близките две-три години да се увеличи броят на трансплантациите.  Били анализирани причините за малкия брой трансплантации в страната, като за последните десет години средногодишно е имало 10-20 трупни донора.

За увеличаването на броя на трансплантациите не се изисква промяна в закона. Проблемът не е в нежеланието на хората да дарят органите на близките, а в организацията на дейността в донорските бази.

Вече са направени и нормативни промени, които няма да позволяват предреждане в листата на чакащите, увери той. По думите му правилата са променени така, че в България никога повече да не се извършват криминални трансплантации.

"Вече не е възможно властта да използва позициите си, за да предрежда хора в листата на чакащите за трансплантация", увери още той. Това е важно за всички, които някога ще бъдат изправени пред дилемата дали да дарят органите на близките си или не, допълни Кацаров.

Променен е начинът на оценка на подреждането в листата на чакащите, начинът, по който се изготвя протоколът и подписването му, създадени са механизми, които да не променят реда на чакащите и хората да се подреждат според оценката на съвместимостта на органите. Досега липсваше протокол и правила за това как се извършва оценката и подреждането, уточни министър Кацаров.

Донорските бази в страната са 30 и ние целим, когато има индикации за пациент в мозъчна смърт, ръководството на болницата да подкрепи и да съдейства на координаторите по донорство, каза за БТА Мирослав Мутафчийски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". По думите му с новите промени се очаква и да се повиши броят на донорските бази.