78 трансплантации извършени във ВМА

https://www.24chasa.bg/novini/article/10273683 www.24chasa.bg
Трансплантация Снимка: ВМА

Във Военномедицинската академия /ВМА/ досега били извършени 78 трансплантации, като четири от тях - в условията на COVID-19, съобщиха от лечебното заведение пред БТА. По-рано днес "Дървото на живота" - в памет на донорите, разположено във ВМА, е било допълнено с имената на четирима души, дали през тази година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти.
Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с тези над 78 трансплантации, е казал началникът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, през последните две години от ВМА са били инвестирани над 1.2 млн. лв. собствени средства, с които са били оборудвани най-модерните операционни зали в България за трансплантация на черен дроб. Ген. Мутафчийски е благодарил на екипа лекари, медицински сестри и останалия персонал, ангажиран с трансплантациите. Той е изказал признателност към екипите на Военновъздушните сили, които са неизменна част от редица донорски ситуации.
"Поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд" е казал подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа "Враждебна".
На събитието са присъствали и заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, д-р Мария Кирилова, заместник изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", както и трансплантирани във ВМА пациенти.