Портрет на Шопен, купен на старо, се оказа от 19-и век

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10269314 www.24chasa.bg
Портретът на Шопен СНИМКА: Arch.PRYW

Олющен портрет на Фредерик Шопен, купен на вехтошарски пазар и закачен на стена в частна къща в Полша почти три десетилетия, се оказа от 19-и век, от времето на композитора, съобщава БТА.

Реставрираният портрет вече е поставен в позлатена рамка и е в банков сейф, докато собствениците му обмислят какво да правят с него. За съществуването на портрета беше съобщено, докато Варшава е домакин на конкурса "Фредерик Шопен", лансирал кариерата на много пианисти. Проф. Дариуш Марковски, който е изследвал и реставрирал портрета миналата година, каза, че има значителна историческа и емоционална стойност, но се въздържа да посочи евентуална цена.
Картината е с размери 29,5 см х 23,3 см. Марковски я е датирал към средата на 19-и век по използваните материали и пигменти, остаряването и увреждането им.
Точната година не е възможно да бъде посочена, нито кой е художникът. Вижда се само първото му име - Алфред.
"Очевидно е Шопен, но не мога да кажа дали той е позирал за портрета, или е нарисуван от друга картина" заяви Марковски.
Шопен е роден през 1810 г. в Желязова воля, близо до Варшава. Той напуска Полша на 19 години, за да продължи музикалното си образование във Виена, след това в Париж, където се установява, композира, изнася концерти, дава уроци. Умира на 17 октомври 1849 г. в Париж.
Портретът е купен от познавач на битпазар близо до Люблин през 90-те години на миналия век. Финансови трудности карат семейството да поискат професионална оценка.