Светлина Стоянова пее в „Севилският бръснар” пред пълна зала в Миланската скала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10272248 www.24chasa.bg
Стоянова е родена през 1991 г.в София

За пръв път от началото на пандемията на 11 октомври миланският театър „Ла Скала” ще представи спектакъл в зала, която е 100% изпълнена. Така той ще бъде гледан от 2000, а не от 1000 зрители, както беше досега. Това става възможно, защото кина, театри, концертни зали, музеи и галерии вече ще работят с пълния си капацитет на Ботуша след края на рестриктивните мерки в тази сфера.

Новоизгряващата българска звезда в оперната музика Светлина Стоянова е Розина в „Севилският бръснар” на Миланската скала. На 27 септември операта беше видяна от млада публика на възраст под 30 г., а премиерата беше на 30 септември. Всички билети бяха изкупени. Стоянова, която е мецосопран, беше викната само дни преди началото на спектакъла, за да замени отказалата се Чечилия Молинари. Първите представления бяха изнесени пред публиката в залата, изпълнена само с 50 на сто от капацитета си заради тогавашните мерки.

Светлина Стоянова е Розина в „Севилският бръснар”
СНИМКИ Инстаграм Светлина Стоянова
Светлина Стоянова е Розина в „Севилският бръснар” СНИМКИ Инстаграм Светлина Стоянова

Представянето на творбата на Джоакино Росини беше предвидено още за пролетта, но беше отместено, след като тогава се разбра, че не можеше да се изпълни залата със зрители. Интендантът на „Ла Скала” Доминик Мейер каза пред агенция Анса, че във времената на COVID театърът залага на „заразяването с радост”, което трябва да се почувства на живо и да доведе до колективна зараза. Преди да оглави миланския театър, Мейер беше интендант на виенската Щатсопер, където е пяла Светлина Стоянова.

Светлина Стоянова пее в „Севилският бръснар” пред пълна зала в Миланската скала

От 1999 г. „Ла Скала” не е представял нова постановка на „Севилският бръснар”. Сегашният спектакъл е под режисурата на Лео Мускато. Диригент е маестро Рикардо Шаи. Ролята на Фигаро ще изпълни Матиа Оливиери.

Светлина Стоянова е родена в София през 1991 г. и е пяла в детския хор на БНР. Завършила е Кралската консерватория в Глазгоу, Шотландия. Първата й роля е във Виенската опера, където е Дриада от „Ариадна на Наксос” на Рихард Щраус. После е Керубино в „Сватбата на Фигаро”, Церлина в „Дон Жуан”, Розина в „Севилският бръснар”, Тисбе в „Пепеляшка” на Росини , Лола в „Селска чест” на Маскани. През 2017 г. печели първа награда в конкурса „Нови гласове” в Германия. Стоянова дебютира и в Софийската опера в края на февруари в „Пепеляшка” на Росини. Младата българка живее във Виена, била е две години в ансамбъла на виенската Щатсопер.

СНИМКИ Инстаграм Светлина Стоянова

Светлина Стоянова е Розина в „Севилският бръснар”

Стоянова е родена през 1991 г.в София