Нахутена разядка с тахан

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10236816 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Анелия Терзиева ни предлага лесна и интересна рецепта за разядка, която може да приготвите за семейството си.

ПРОДУКТИ 

300 г сварен нахут

2 големи глави чесън

1 ч.л. тахан - сусамов или комбинация от лен и тахан

50 мл зехтин + още малко за печене

сокът на 1/2 лимон

сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Премахваме долната част на главите чесън и ги поставяме в съд за печене, който предварително сме намазали със зехтин. Печем до омекването им. След като го извадим, “избутваме” съдържанието на всяка скилидка, което много лесно се отделя от люспата.

Пасираме нахута заедно с чесъна и зехтина. След като получим хомогенна смес, добавяме сока от лимона и подправяме със сол и черен пипер на вкус.

Поднасяме като разядка с препечен хляб самостоятелно или по желание в комбинация с маринован патладжан, който приготвяме, като предварително го печем и заливаме с марината от сол, оцет, пресен чесън, зехтин и наситнен копър.