Д-р Миндов: Залети сме с болни, не различаваме симптомите от есенни вируси и COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10268382 www.24chasa.bg
Д-р Георги Миндов Кадър: Нова тв

„Залети сме от хора със симптоми, има и вълна от други вируси в момента. Много са болните, ние не можем да ги разделим кои са болни от COVID и кои от типичните есенни вируси. Симптомите се припокриват”, заяви пред Нова тв доктор Георги Миндов, председател на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари.

„Аз наблюдавам, че всеки ден има нови случаи. Другото, което забелязвам, е, че тестовете не са меродавни. Хора с категорични симптоми на COVID излизат отрицателни”, сподели той, като добави, че става дума и за PCR тестове.

Лекарят разказа за случай на семейство, в което първо се разболява жената. Тя е била с положителен тест. След няколко дни симптоми проявява и съпругът й, но е с отрицателен тест.

„Аз нямам обяснение. Или първият тест е бил фалшиво положителен, или вторият – фалшиво отрицателен. Някъде има грешка в системата. Има много хора, които въобще не стигат до тестове. Има родители на деца, които масово отказват да тестват детето си. Нараства броят на заболелите, София вече минава в тъмночервената зона, случаите плавно пълзят нагоре. Надяваме се този тренд да се обърне, но кога ще стане, дали сме в началото или края на вълната, никой не може да каже”, добави д-р Миндов.